Mobilní hospic sv. Filipa Neri

PŘÍBĚH Z PRAXE: Pocity sestry z poskytování HP u mladé rodiny
        Je sobota dopoledne, návštěvy mám hotové, sešlápnu plyn a jedu domů. Na cestě potkávám kamarádku (jde o manželku našeho zemřelého klienta z HP), troubím na ni a mávám. Ve zpětném zrcátku vidím, že i ona mává a směje se. Usměju se a říkám si, že naše přátelství je opravdové.

V hlavě se vracím o ¾ roku zpět. Do našeho mobilního hospice přijímáme mladého muže, manžela paní, kterou znám od vidění. Je to mladý chlap má 44 let, Dg: rakovina slinivky břišní. Přicházím do rodiny, kterou neznám a mám doprovázet pána na jeho poslední cestě. Říkám si jde to vůbec zvládnout? Jsou mladí, měli celý život před sebou, ..ustojím to já ve své roli zdravotní sestry? Jsem také manželka a matka.
       Naše péče trvala jeden jediný týden. Nestalo se nic mimořádného, mohla bych říct doprovázení jako každé jiné, ale přece pro mě bylo něčím zajímavé a jiné. Trávila jsem u nich doma spoustu svého volného času, potkávala jsem se tam s oběma maminkami, dcerou. S manželkou jsme si k sobě našly cestu. Mohla jsem si dovolit být k ní naprosto upřímná a i ona byla upřímná ke mně. Pořád tam byla ta nezodpovězená otázka proč, proč, proč ??? Nikdy jsme na ni nenašly odpověď. Ale našly jsme odpovědi na spoustu jiných témat.
        Dodnes se stýkáme, občas se zastavím za ní v práci. Potkaly jsme se na adventním setkání pro pozůstalé. Popřáli jsme si k Vánocům a k Novému roku. Vím, že naše nezodpovězená otázka je tady pořád a že se kamarádka pořád trápí. Odpověď asi nikdy nenajdeme, ale doufám že přijde smíření…
        Co z toho vyplývá je, že poskytování Hospicové péče v dom. prostředí není práce pouze s nemocnými, ale hlavně s pečujícími, kteří jsou s nemocným doma 24 hodin denně. Vidí jejich pohodu, radost, ale i bolest, utrpení a v závěrečné fázi umírání a smrt.

logo hospice
jmk
Motto:
„Čím větší je tvůj kříž, tím větší máš sílu ho nést."

hospic

Oblastní charita Hodonín
Wilsonova 4242/7, 695 01 Hodonín

Ředitel Oblastní charity Hodonín
Bc. Václav Salajka
vaclav.salajka@hodonin.charita.cz

Vedoucí Mobilního hospice sv. Filipa Neri
Sylva Barnetová, Tel.: 608 709 283
Kontakt na pracoviště Bučovice, Slavkov u Brna: chos.bucovice@hodonin.charita.cz
Kontakt na pracoviště Hodonín: hospic.hodonin@hodonin.charita.cz

Pracoviště Mobilního hospice sv. Filipa Neri

• Sovětská 912, 685 01  Bučovice
    tel: 517 331 847, MAPA
  • Polní 1444, 684 01  Slavkov u Brna
    tel: 544 212 504, MAPA
  • Plucárna 1a, 695 27  Hodonín
    tel: 735 799 790, MAPA

Provozní doba

• nepřetržitá pro zavedené klienty ve službě

Zdravotní péče v terénu

• pondělí - neděle: nepřetržitě - pro zavedené klienty ve službě
  • pondělí - pátek: 7:30 - 15:30 hod.
  • Telefonická konzultace pro pacienty MH sv. Filipa Neri na tel. číslech:  608 709 283   ∼   736 529 368   ∼   736 529 374  ∼ 735 799 790

DOMÁCÍ HOSPICOVÁ PÉČE (DHP)
Domácí hospicová péče je zdravotně sociální službou Oblastní charity Hodonín, která vychází vstříc přáním nevyléčitelně nemocných lidí strávit konec svého života v domácím prostředí obklopený rodinou a známými navzdory nepříznivému zdravotnímu stavu. Péče je celostní, maximálně ohleduplná, důraz se klade na tišení bolesti. Jedním z nejdůležitějších aspektů je zachování lidské důstojnosti umírajícího člověka. Hlavním předpokladem je fungující rodinné zázemí. Členové rodiny spolu s pracovníky domácí hospicové péče vytvoří sehraný tým, ve kterém panuje vzájemná důvěra a pochopení.

LETÁK DHP     INFORMACE A VNITŘNÍ PRAVIDLA PRO KLIENTY HP

ŽÁDOST DHP    SVOBODNÝ INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA

Mobilní hospic sv. Filipa Neri
Mobilní hospic sv. Filipa Neri poskytuje hospicovou péči nevyléčitelně nemocným pacientům v posledních měsících života. Pacientovi je k dispozici specializovaný lékařsko ošetřovatelský tým 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Rodina může požádat o spolupráci psychologa, sociálního pracovníka i duchovního. V případě potřeby lůžkové paliativní péče lze umístit pacienta do Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě, kde ho mohou doprováze rodinní příslušníci. Pro ty jsou připraveny také hostinské pokoje.

Příspěvek na HP péči je 100,- Kč/ na 1 kalendářní den.

KDO?
 Specializovaný lékařsko ošetřovatelský tým, v případě potřeby rozšířený o sociálního pracovníka, psychologa a  duchovního.

CO?

• Lékařskou a ošetřovatelskou péči 7 dní v týdnu 24 hodin denně.
  • Zaškolení pečující rodiny.
  • Zapůjčení potřebných pomůcek.
  • Poradenství v průběhu nemoci.
  • Zázemí lůžkového hospice sv. Josefa v Rajhradě.
  • Podpora a pomoc pozůstalým.

KOMU?

• Onkologicky i neonkologicky terminálně nemocným, u kterých byla ukončena kurativní léčba.
  • Příbuzným a blízkým.
  • Pozůstalým.

KDE?

• Bučovice, Slavkov u Brna a přilehlé okolí.

KOLIK?

• Zdravotní péče je hrazena zdravotními pojišťovnami.
  • Sociální složku péče si hradí klient z příspěvku na péči.
  • Zapůjčení pomůcek si klient platí sám dle platného ceníku.

ZA JAKÝCH PODMÍNEK?

• Nemocný se rozhodl zůstat v domácím prostředí a rodina toto přání respektuje.
  • Alespoň jeden ze členů rodiny je připraven o nemocného celodenné pečovat, v naléhavých případech je možné zajistit osobní asistenci.
  • Klient i rodina souhlasí s paliativní léčbou zaměřenou na tišení bolesti.